De ce ne doare burta in partea dreapta sus a abdomenului (hipocondrul drept)?
O intrebare pe care toti ne-am pus-o macar o data in viata. Cauzele sunt diverse si pot sa fie de natura gastrointestinala, renala, pleuro-pulmonara si musculo-scheletala.
Pentru a diferentia cauza durerii, este foarte important ca pacientul sa se prezinte la medic pentru a descoperii elemente importante ce pot ghida diagnosticul. Mai jos voi detalia cele mai comune cauze ce pot determina durere in cadranul superior drept al abdomenului.
1. Afectiuni ale veziculei biliare (colecistului) sau cailor biliare:
· Colica biliara data de prezenta calculilor colecistici (pietre la fiere) se manifesta cu durere intensa colicativa in hipocondrul drept (in partea dreapta sus a abdomenului), greata, varsaturi, cu durata de cateva ore, de obicei dupa o masa copioasa, bogata in grasimi, care apoi cedeaza spontan sau dupa administrare de antispastice
· Colecistita care inseamna inflamatia colecistului (a fierii) si se manifesta prin febra, durere intensa ce dureaza mai mult de cateva ore, varsaturi si reprezinta o urgenta medico-chirurgicala
· Calculi (pietre) migrate de la nivelul colecistului pe calea biliara principala. De obicei pacientul prezinta durere abdominala, icter (coloratia galbena a pielii)
· Formatiuni tumorale la nivelul colecistului sau cailor biliare
2. Afectiuni hepatice (ale ficatului):
· Tumori, hematoame, care determina distensia capsulei Glison
· Hepatomegalie (crestera in volum a ficatului de diferite cauze)
· Inflamatia aparuta in urma unei hepatite
· Abcese hepatice care determina pe langa durere si febra
· Tromboza vena porta
3. Afectiuni intestinale, cea mai frecventa fiind sindromul de intestin iritabil, care datorita gazelor in exces acumulate la nivelul colonului, determina distensia acestuia si durere colicativa de cele mai multe ori. Nu este de neglijat insa si riscul existentei unei formatiuni tumorale la nivelul colonului, care se insoteste si de tulburari de tranzit, scadere in greutate, inapetenta (lipsa poftei de mancare).
4. Ulcerul duodenal se poate manifesta si prin durere in hipocondrul drept.
5. Apendicita acuta atipica poate debuta cu durere in hipocondrul drept si nu in fosa iliaca dreapta, greata, varsaturi.
6. Afectiuni renale si aici amintim colica renala (pietre la nivelul rinichiului drept), pielonefrita, cancerul renal.
7. Afectiuni pleuro-pulmonare ce pot da durere in hipocondrul drept sunt pleurezia dreapta, pneumonie bazala dreapta.
8. Afectiuni musculo-scheletale, ca de exemplu contractura unui muschi paravertebral, care la miscare determina durere iradiata la nivelul abdomenului superior, in hipocondrul drept sau stang, depinde de localizarea muschiului contractat.
Este foarte important de stabilit, prin intrebari adresate pacientului, cand a debutat durerea, durata acesteia, daca este insotita si de alte simptome, daca dispare de la sine sau are legatura cu alimentatia, defecatia sau pozitia corpului.
In primul rand, este recomanda efectuarea unor analize uzuale de sange, scaun, urina si apoi se poate efectua o ecografie abdomino-pelvina. In functie de rezultate, se ia decizia daca este indicata continuarea investigatiilor cum ar fi efectuarea unui CT abdominal, a unei radiografii pulmonare, a unei endoscopii sau a unei colonoscopii.
In ceea ce priveste tratamentul, acesta depinde foarte mult de cauza durerii.
Daca durerea este determinata de o afectiune hepato-biliara sau digestiva, se recomanda o dieta saraca in grasimi, prajeli, alimente condimentate sau picante, bauturi carbogazoase si bogata in carne slaba de vaca, pasare, peste slab, branzeturi, alimente gatite la gratar sau la cuptor. Deasemenea este important consumul a minim 2L de apa pe zi si odihna corespunzatoare.
In ceea ce priveste medicamentatia, este bine de stabilit inainte de a recomanda orice tratament daca patologia este una urgenta, chirurgicala (colecistita acuta, apendicita, ulcer duodenal perforat) pentru a indruma corespunzator pacientul; sau daca este o patologie benigna, precum sindromul de intestin iritabil, contractura paravertebrala, colica renala, care au o evolutie favorabila sub tratament medicamentos corespunzator.
In cazul unui ulcer duodenal se recomanda tratament cu antisecretor (Pantoprazol, Omeprazol, Lansoprazol).
Sindromul de intestin iritabil prezinta o ameliorare a simptomatologiei in urma unei diete adecvate, reducerea stresului si medicamente precum antispasticele, absorbantele de gaze, prokineticele, in functie de simptomatologia pacientului.
Colicile renale sau biliare se trateaza cu medicamente antispastice si antialgice.