Scaunele Diareice
Scaunele diareice, o problema frecvent intalnita in patologia gastrointestinala, reprezinta emisia de scaune de consistenta scazuta sau apoase, de obicei peste 3 scaune de acest fel pe zi. Scaunele diareice cu durata de cateva zile (2-3 zile) reprezinta diareea acuta, iar atunci cand simptomele persista peste 4 saptamani vorbim despre diaree cronica.
Diareea acuta si diaree cronica au cauze diferite. Orice pacient cu scaune diareice persistente trebuie sa consulte un medic pentru a se stabili un diagnostic si a se initia un tratament corespunzator, in functie de cauza.
De mentionat ca pacientii pot dezvolta dupa un episod de enterocolita infectioasa, un sindrom de intestin iritabil postinfectios.
Principalele cauze pentru aparitia scaunelor diareice sunt:
1. Cauze infectioase:
· Infectii bacteriene (toxiinfectie alimentara) dintre care cele mai incriminate bacterii sunt Salmonella, Shigella, E. Coli, Campylobacter
· Infectii virale, cele mai frecvente virusuri incriminate fiind rotavirusuri, enterovirusuri, adenovirusuri
· Infectii parazitare, cea mai cunoscuta fiind infectia cu Giardia lamblia, insa de cele mai multe ori la adulti infectia este asimptomatica
· Ciuperci, ca de exemplu infectia cu Candida, insa aceasta apare la pacientii imunodeprimati (post transplant, pacienti oncologici, HIV, pacientii pe tratament imunosupresor) sau in cazul pacientilor cu tratament indelungat cu antibiotice
2. Sindromul de intestin iritabil, despre care vom discuta pe larg mai tarziu
3. Diverse intolerante alimentare (intoleranta la lactoza, intoleranta la gluten, intoleranta la carbohidrati)
4. Reactii adverse la anumite medicamente. De exemplu tratamentele cu antibiotice pot determina modificari in flora intestinala, la unii pacientii aparand inclusiv colita cu Clostridium difficile
5. Boli inflamatorii intestinale si aici amintim boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica in general la tineri, iar la pacientii varstnici colitele microscopice (colagenoasa si limfocitara)
6. Patologii maligne si aici amintim cancerul de colon sau rect
7. Alte cauze digestive, precum insuficienta pancreatica exocrina (pancreatita cronica de exemplu) prin secretie necorespunzatoare de enzime pancreatice, rezectii intestinale extinse, colecistectomie (scoaterea chirurgicala a vezicii biliare)
8. Post radioterapie si aici amintim enterita radica, prin distrugerea enterocitelor de la nivelul intestinului subtire, avand loc astfel scaderea capacitatii de absorbtie a nutrientilor.
In ceea ce priveste simptomele, diaree este insotita de cele mai multe ori si de alte simptome. Vom detalia in continuare cele mai frecvente asocieri de simptome.
o Scaunele diareice cu debut recent, de 1-2 zile, insotite de greata, varsaturi, dureri abdominale colicative (crampe), febra, frisoane, dureri de muschi, sunt date de cele mai multe ori de cauze infectioase. Daca pacientul prezinta multiple scaune si nu se poate alimenta sau hidrata din cauza varsaturilor, exista riscul de deshidratare (buze si gura uscate, senzatie persistenta de sete, durere de cap, slabiciune, ameteala).
o Scaunele diareice cronice, cu debut in urma cu cativa ani, de obicei 1-2/zi, uneori cu mucus, fara sange in scaun, care apar de obicei in perioadele de stres si sunt insotite de greata, anxietate, balonare, sunt de obicei date de sindromul de intestin iritabil.
o Scaunele diareice debutate la pacienti tineri, cu sange in scaun, durere abdominala intensa ameliorata de eliminare de scaun, senzatia de defecatie imperioasa (urgenta de a ajunge la toaleta), pot sa reprezinte debutul unei boli inflamatorii intestinale (reprezentate de boli inflamatorii intestinale precum boala Crohn, colita ulcerativa)
o Pacientii peste 50 ani care acuza scaune diareice recent instalate sau alternanta diaree/constipatie, sange in scaun sau pe hartia de sters, senzatia de evacuare incompleta (senzatia ca pacientul nu a eliminat in totalitate materiile fecale), durere abdominala ameliorata de defecatie, anemie, pot suferi de un cancer colo-rectal nediagnosticat si necesita o colonoscopie de urgenta pentru a nu se mai intarzia stabilirea unui diagnostic corect.
Investigatiile care ne pot ajuta sa diagnosticam cauza diareei sunt reprezentate de:
– Analize uzuale de sange
– Coprocultura
– Examen coproparazitologic
– Calprotectina fecala
– Testele de intoleranta la gluten, lactoza
– Elastaza fecala si ecografie abdominala, eventual CT abdominal pentru a decela o posibila pancreatita cronica
– Endoscopie digestiva superioara pentru a preleva biopsii duodenale in cazul in care se ridica suspiciunea de boala celiaca (intoleranta la gluten)
– Colonoscopia, eventual cu biopsii etajate, in cazul pacientilor cu diaree persistenta
In ceea ce priveste tratamentul, este indicat consultul unui medic gastroenterolog sau infectionist atunci cand cauza este una bacteriana, pentru a se stabili o schema terapeutica individualizata.
Dieta este foarte importanta, se recomanda evitarea:
– grasimilor,
– prajelilor,
– bauturilor carbogazoase,
– bauturilor bogate in zahar,
– lactate,
– alimente reci
Si se prefera consumul de:
– orez fiert,
– branza de vaci,
– grisine,
– banane,
– supa de pui,
– legume fierte,
Dieta divesificandu-se cu cat scaunele se normalizeaza. Hidratarea este foarte importanta, preferandu-se consumul de apa sau ceai de menta in cantitati mici, cat mai des.
Se recomanda evitarea medicamentelor precum loperamid daca se suspecteaza o cauza infectioasa a diareei.
Se recomanda initierea tratamentului cu:
· Diosmectita, racecadotril
· antispastice (de exemplu drotaverina)
· antiemetice daca pacientul varsa (Metoclopramid, Motilium)
· antibiotice la recomandarea medicului, in functie de diagnostic
Daca simptomatologia persista dupa cateva zile, se recomanda consult medical.