Endoscopie digestiva superioara

Definitie

Endoscopia digestiva superioara este o procedura medicala efectuata cu scopul de a diagnostica patologii ale esofagului, stomacului sau duodenului.

La ce sa ne asteptam cand efectuam o endoscopie?

Procedura se poate efectua cu pacientul treaz sau sedat, culcat pe pat pe partea stanga. In cazul pacientilor care vor efectua procedura fara sedare, se va administra spray cu Xilina in gat (in cazul in care pacientul nu este alergic la Lidocaina). Sedarea se efectueaza prin administrarea pe vena a unor substante sedative cu rolul ca pacientul sa tolereze mai bine manevrele si da o usoara somnolenta, pentru relaxarea pacientului. Se recomanda ca acesta sa vina insotit deoarece exista o stare de somnolenta si ameteala dupa sedare care dureaza mai mult sau mai putin,  in functie de doza administrata si de toleranta pacientului. Timp de 24 de ore dupa procedura nu se conduce masina, in cazul pacientilor care au fost sedati.

Pacientului i se va introduce in gura o piesa bucala pentru a preveni lezarea endoscopului si cu ajutorului unui tub flexibil, medicul va vedea pe monitor mucoasa cavitatatii bucale, esofagului, stomacului si duodenulului si eventualele leziuni ale acestora. In cazul unei endoscopii digestive diagnostice, aceasta dureaza cateva minute, timpul prelungindu-se in cazul in care este necesara abordarea terapeutica a leziunilor (ulcere care sangereaza activ), prelevare de biopsii sau rezectii endoscopice de formatiuni polipoide.

Pacientul trebuie sa urmeze cateva reguli simple inainte de endoscopie. Stomacul trebuie sa fie gol, adica pacientul sa nu manance cu 7-8 ore inainte de procedura si sa nu bea lichide cu macar o ora-doua inainte de procedura, datorita riscului de aspiratie. Se recomanda oprirea, in cazul in care este posibil, a medicatiei antiacide sau pansamente gastrice pentru 10-14 zile inainte, pentru a se putea recolta biopsie pentru Helicobacter Pylori. Daca pacientul necesita polipectomie se intrerupe cu 5-7 zile inainte de procedura medicatia antiagreganta, anticoagulanta, cu avizul medicului cardiolog care il urmareste.

Cand se recomanda efectuarea unei endoscopii?

Se recomanda efectuarea endoscopiei digestive superioare pacientilor cu simptome de alarma: disfagie (dificultati la inghitire), odinofagie (durere la inghitire), anemie, hematemeza (varsatura cu sange), durere epigastrica persistenta, dar si pacientilor cu simptome dispeptice prelungite ( greata, meteorism abdominal, plenitudine postprandiala, satietate precoce) sau varsaturi prelungite.

Ce putem diagnostica printr-o endoscopie?

In urma unei endoscopii digestive superioare, se poate pune diagosticul de:
– esofagita de reflux
– hernie gastrica transihiatala
– varice eso-gastrice in cazul pacientilor cu hipertensiune portala de diferite cauze
– se poate ridica suspiciunea de acalazie sau esofag Barrett
– formatiuni tumorale esofagiene, cardiale, gastrice, ulcer gastric sau duodenal, formatiuni tumorale submucoase
– gastrita
– duodenita

In cazul formatiunilor tumorale sau ulcerelor gastrice se preleveaza biopsii care sunt trimise spre laboratorul de anatomie patologica. Se mai pot preleva biopsii pentru a diagnostica enteropatia glutenica (intoleranta la gluten) si pentru a diagnostica prezenta infectiei cu Helicobacter Pylori cum am amintit mai sus. Se mai poate efectua rezectia endoscopica a polipilor gastrici sau duodenali si bandarea varicelor eso-gastrice.

Complicatiile procedurii sunt extreme de rare (1 la 10.000 examinari) si constau in sangerari, perforatii sau ulcerari ale mucoasei.