Ecografia abdominala este o metoda imagistica non-invaziva, neiradianta, nedureroasa, care utilizeaza o sonda ce transmite ultrasunete, fiind utilizata atat ca metoda de screening cat si ca metoda diagnostica. Se poate efectua ori de cate ori este necesara, inclusiv la copii si femei insarcinate. Cu ajutorul ecografiei se pot vizualiza diferite structuri anatomice, iar in situatia in care se observa ceva patologic, poate fi ulterior completata cu alte metode imagistice, cum sunt RMN si CT. Se utilizeaza in special pentru a examina ficatul, splina, pancreasul, rinichii, vezica biliara si vezica urinara, precum si organele genitale interne feminine si masculine.
Se recomanda ca investigatia sa se efectueze a jeun, pe stomacul gol, sau dupa un repaus alimentar de 6 ore astfel incat stomacul sa fie gol, permitand vizualizarea adecvata a organelor abdominale. A nu se consuma cafea, ciocolata, coca-cola sau alte substante colecistokinetice inainte de investigatie deoarece determina contractia vezicii biliare, nepermitand astfel examinarea adecvata a acesteia.
Ecografia este recomandat sa se efectueze la un pacient cu vezica urinara plina, astfel incat este indicat ca pacientul sa consume 500 ml lichide neacidulate cu 30 minute – 1 ora inainte de procedura.
In timpul efectuarii unei ecografii abdominale, la nivel hepatic, pancreatic, este important sa urmarim ecogenitatea parenchimului, prezenta sau absenta unei structuri omogene, prezenta sau absenta unor formatiuni nodulare sau chistice. O ecografie abdominala ne ajuta sa diagnosticam:
1. Steatoza hepatica, care netratata poate duce in timp la steatohepatita cronica non-alcoolica
2. Ciroza hepatica cand ficatul are aspect nodular, neomogen. Pacientii cu ciroza hepatica trebuie sa fie urmariti ecografic din 6 in 6 luni datorita riscului de dezvoltare a hepatocarcinomului. Deasemenea pacientii cunoscuti cu hepatita cronica B sau C, cei cu hepatita autoimuna, colangita sclerozanta primitiva, colangita biliara primitiva, boala Wilson, hemocromatoza, trebuie sa efectueze periodic ecografie abdominala datorita riscului de evolutie spre ciroza hepatica.
3. Formatiuni chistice hepatice care trebuiesc urmarite in timp pentru a observa din timp eventualele schimbari in dimensiune, structura.
4. Formatiuni nodulare hepatice (benigne sau maligne) – In cazul in care pacientul prezinta o formatiune tumorala la nivel hepatic, se recomanda efectuarea unui RMN de etaj abdominal superior cu substanta de contrast, sau ecografie cu substanta de contrast si efectuarea unei biopsii hepatice din formatiune, fie sub ghidaj ecografic fie radiologic, rezultatul anatomopatologic fiind singurul care poate spune cu certitudine natura tumorii.
5. Calculi sau polipi la nivelul vezicii biliare, moment in care in functie de dimensiunea acestora se recomanda consult chirurgical in vederea efectuarii colecistectomiei.
6. Pancreatita cronica, cea mai frecventa cauza fiind consumul cronic de alcool. In aceasta situatie parenchimul pancreatic este difuz neomogen, iar in cazuri avasante observandu-se un duct Wirsung dilatat si calcificari pancreatice intraparenchimatoase.
7. Pancreatita acuta, primele doua cauze fiind calcul bilar migrat din vezicula biliara pe canalul coledoc si consumul de alcool in cantitati crescute. Ecografia ne ajuta pentru evaluarea initiala a pacientului, dar si ulterior pentru a diagnostica eventualele complicatii ce pot aparea.
8. Pseudochist de pancreas si walled off necrosis dezvoltate post pancreatita acuta, chist de pancreas, IPMN ( Intraductal papillary mucinous neoplasm)