Gastroenterologia reprezinta specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor tubului digestiv si anexelor sale. Cu alte cuvinte, se ocupa de patologii ale esofagului, stomacului, intestinului subtire si intestinului gros, dar si ale ficatului, veziculei biliare (colecistului) si pancreasului.
In cursul unei consultatii gastroenterologice, medicul efectueaza o anamneza completa a pacientului, tinand cont nu numai de simptomele prezente si durata lor, ci si de antecedentele personale si heredocolaterale (ale rudelor de gradul I, II).
Deasemenea, pe parcursul consultatiei se va efectua si examenul fizic al pacientului, cu scopul de a decela zonele dureroase abdominale, prezenta sau absenta de formatiuni tumorale palpabile, tuseu rectal in cazuri selectionate. In timpul examenului clinic medicul urmareste si eventualele modificari de culoare ale tegumentului (tegumente palide in caz de anemie, tegumente icterice, stelute vasculare la pacientii cu afectiuni hepatice) si mucoaselor.
Daca pacientul are investigatii recent efectuate (in ultimele 2-3 luni) este important sa le aduca la cabinet si in functie de rezultate medicul va recomanda fie o completare cu alte investigatii, fie repetarea acestora. Pacientii diagnosticati cu boli cronice, pentru care urmeaza acasa tratament zilnic, este important sa aduca la cabinet documente medicale pentru patologiile respective si o lista cu medicamentele administrate.
La sfarsitul consultului gastroenterologic, medicul va stabili un plan de investigatii suplimentare si un plan de tratament medicamentos, iar in cazul in care este necesar, o dieta corespunzatoare simptomatologiei pacientului.